معرفی کتابخانه مرکزی
كتابخانه های تخصصی و عمومی
كتابخانه تخصصی
كتابخانه تخصصی مناطق نفت خیز جنوب واقع در ساختمان مركزی، بیش از ۹۰ سال قدمت و ارزشمند ترین مجموعه از اطلاعات و اسناد علوم مهندسی نفت و گاز و صنایع وابسته را در خود جای داده است. گزارش های تخصصی مربوط به عملیات مهندسی نفت و زمین شناسی مربوط به سال ۱۳۰۲ خورشیدی از قدیمیترین منابع موجود در این كتابخانه محسوب می شود. این كتابخانه همواره با حمایت مدیریت و تلاش همكاران روندی رو به گسترش داشت و به نوعی سیاست گذاری خدمات اطلاع رسانی مجموعه شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بر عهده دارد وكتاب ها و مجلات، كاتالوگ ها و استانداردهای مورد نیاز واحدهای مختلف را تأمین و در اختیار متقاضیان قرار می دهد. این كتابخانه بیش از یك میلیون وپانصدهزار عنوان كتاب، مقاله، مجله، پایان نامه و گزارش تحقیقاتی به صورت چاپی و دیجیتال در زمینه نفت، گاز، شیمی و موضوعات فنی و مهندسی مرتبط از جمله زمین شناسی ، مكانیك، الكترونیك، برق، مخابرات و رایانه دارد.
كتابخانه عمومی
شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب ۳ كتابخانه عمومی برای كاركنان و خانواده های شاغلان در اهواز دارد كه در مناطق نیوسایت، كارون و شهرك نفت قراردارند. كتابخانه نیوسایت بیش از ۲۷۰۰۰ جلد، شهرك نفت بیش از ۳۵۰۰۰ جلد و كارون بیش از ۶۰۰۰ جلد كتاب دارد.
اهداف
همانگونه كه در اهداف كتابخانه های تخصصی بصورت استاندارد لحاظ شده اهداف این سازمان می بایست در چهار چوب اهداف و وظایف سازمان مادر باشد لذا هدف اصلی كتابخانه مركزی، فراهم آوری، سازماندهی، طبقه بندی، توزیع اطلاعات مورد نیاز محققین شركت ملی مناطق نفتخیز، همگام با تحولات و پیشرفتهای علمی، فنی و صنعتی در دنیا، خود كفائی در همه زمینه ها مخصوصا تكنولوژی عظیم نفت وایجاد یك مركز اطلاعاتی غنی وقوی در راه رسیدن به اهداف نهائی می باشد .
سازمان
در سالیان اخیر و با تغییر دید و نگرش مدیریت سازمان و به منظور بروز آوری و همگام نمودن سازمان كتابخانه مركزی با تكنولوژیهای جدید و بكار گیری شیوه های جدید اطلاع رسانی ساختار سازمانی كتابخانه مركزی از بخش خدمات رایانه ای منفك و وظایف گذشته بعلاوه اضافه نمودن وظایف آرشیو اسناد با اعمال تغییرات عمده و تخصصی تحت سازمان جدید باعنوان پایگاه داده و کتابخانه ها به فعالیت مشغول گردید.. سازمان پایگاه داده و کتابخانه ها دارای سه بخش زیر می باشد:
۱- کتابخانه مرکزی (شامل کلیه عملیات مربوط به موارد کتابخانه ای مانند کتاب ، نشریه،پایان نامه ، مقاله ، لوح فشرده )
۲- آرشیو اسناد فنی (شامل گزارشات فنی مهندسی نفت ، دستورالعمل کارخانجات ، کاتالوگها ، گزارشات و مستندات پروژه ها )
۳- خدمات مکانیزه (پشتیبانی کلیه نرم افزارها ازجمله نرم افزار جامع و پورتال کتابخانه ای ، بانک اطلاعاتی استانداردها و سخت افزار ها ی موجود و پویش و دیجیتالی سازی اسناد فنی مربوطه )
سازماندهی منابع
كتابخانه مركزی بصورت مجموعه باز می باشد ومراجعین دسترسی سهل وآسانی به كلیه منابع دارند و جهت راهنمائی وسرعت باز یابی نیز مشخصات كتابشناختی كلیه مدارك در نرم افزار جامع كتابخانه تهیه و با در اختیار گذاردن ترمینالهای متعدد در كتابخانه میتوانند موارد نیاز خود را جستجو نمود ه وبا كمك شماره باز یابی آنرا یافته و به امانت ببرند . نظم كتب، رده بندی كنگره آمریكا، نظم مجلات بر اساس حروف الفبا، نظم لوحهای فشرده بر اساس موضوع آنان می باشد . علاوه بر آن حجم عمده اطلاعات کتابخانه بصورت دیجیتالی(بیش از ۹۵ %) در دسترس کاربران شبکه داخلی مناطق نفتخیز قرار دارد.
گزارشات فنی بر اساس تاریخ و دستورالعملها و كاتالوگها نیز بر اساس موضوع نظم داده شده اند و اطلاعات کتابشناختی آنان در نرم افزار جامع و پورتال کتابخانه ای از طریق فیلدهای مختلف ، قابل باز یابی می باشند . در این بخش نیز اطلاعات موجود بصورت دیجیتالی در نرم افزارهای مربوط به آرشیو تغذیه و تقریبا" همگی در دسترس کاربران واجد شرایط می باشند.
خدمات
مجموعه سازمان پایگاه داده و کتابخانه ها وظیفه خدمات اطلاع رسانی مجموعه شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب را بعهده دارد و كتب، پایان نامه ، مقاله ، مجلات ، اسناد فنی و استانداردهای مورد نیاز كتابخانه و دارات مختلف را تأمین و در اختیار متقاضیان قرار میدهد . استفاده از تكنولوژیهای نوین بمنظور تسریع و سهولت باز یابی وجستجوی منابع یكی دیگر از فعالیت های كتابخانه می باشد. یكی از اقدامهای اساسی و مهم تهیه وتغذیه اطلاعات ، مقالات و كتب الكترونیكی در نرم افزار كتابخانه بوده كه عملا" كتابخانه را به درون اتاق همكاران برده و با اتخاذ چنین تصمیم هایی سعی و اهتمام جدی در بسط اینگونه خدمات دارد. هم اکنون تهیه ۱۰۸ مجموعه بانك اطلاعاتی استاندارد (تمام متن) و بصورت استفاده در شبكه اینترانت مناطق نفتخیز قدمی موثر در استفاده عام و فراگیر از اطلاعات بانكهای استاندارد برداشته شده است. آموزش كتابداران دیگر كتابخانه های فرعی مناطق نفتخیز، راه اندازی دوره های آموزشی ، تهیه و تأمین نرم افزار و سخت افزارهای مناسب كتابخانه های فرعی ، از دیگر اقدامات سالهای اخیر این سازمان بوده و الحمداله با ایجاد رابطه حسنه با دانشگاه شهید چمران، سازمان آب و برق و دیگر سازمانها سعی در استفاده بهینه از امكانات وتجهیزات موجود شده است .
راهنمای استفاده از کتابخانه
راهنمای رده بندی کتب کتابخانه مرکزی
|
آموزش نظم دهي موضوعي كتب كتابخانه مركزي
|
|